Stepping Stones for Africa on InstagramStepping Stones for Africa on Facebook

Cindy Noordermeer

Cindy Noordermeer (1977) is één van de oprichters en voorzitter van Stepping Stones for Africa.

Cindy over zichzelf:

“Het was 1999 toen ik voor het eerst voet op Afrikaanse bodem zette. In Tamale, Noord Ghana had ik als twintigjarige student mijn eerste ervaring in een niet-westers land. Niet-westerse continenten intrigeerden mij van jongs af aan. Ik koos voor een HBO studie Voeding en Diëtetiek, want eten doet men overal, en met die achtergrond zou ik mij overal ter wereld kunnen vestigen. Mijn eerste bezoek aan Ghana duurde slechts vier maanden maar had mijn verlangen om voor lange tijd terug te keren naar Afrika verder aangewakkerd.

In 2003 kwam Ghana toevallig weer op mijn pad. Ik kreeg de mogelijkheid aangeboden om de Ghanees-Nederlandse arts Naa Ashily Vanderpuye bij de staan in de start van een HIV/AIDS gespecialiseerde kliniek. Twee jaar werkte ik op verschillende plekken in Ghana en leerde ik zoveel over de Ghanese cultuur, het lokale leven, de gezondheidsproblematiek, en de valkuilen van een groene idealistische ‘ontwikkelingswerker’. Een ervaring van onschatbare waarde.

Zowel professioneel als privé leek mijn levenspad steeds verder van Nederland af te leiden. Professioneel was ik gedreven mij te blijven richten op de ontwikkelingsproblematiek, en privé leek mijn vriendschap met de Ghanees Apollo Panou uit te groeien tot een serieuze relatie. Om mijn mogelijkheden in Ghana te vergroten koos ik voor de studie International Public Health aan de VU in Amsterdam. Deze opleiding volgde ik van 2005-2007.

Na het afronden van mijn studie emigreerde ik officieel naar Ghana. Ik was als consultant betrokken bij een landbouwbedrijf in Noord-Ghana en verantwoordelijk voor organische certificatie van shea noten. Apollo en ik trouwden in 2008 in Nederland, en in 2009 betrokken we ons huis net buiten Accra en werd onze zoon Senam geboren.

Anno 2011, heel wat werk- en levenservaring rijker, voel ik mij goed bij mijn huidige positie. Enerzijds voeren mijn man en ik onze eigen sociaal verantwoordelijke onderneming op het gebied van ecotoerisme: Jolinaiko Eco Tours. Hiermee belichten we de schitterende kanten van West-Afrika, creëren we werkvoorziening, draagvlak en markt voor lokale toeristische initiatieven. Een kruiwagen die ons naar uiteenlopende plekken brengt en in contact brengt met een enorme verscheidenheid aan mensen. Anderzijds sta ik aan het hoofd van Stichting Stepping Stones for Africa waarmee we een extra steun kunnen zijn voor die inspirerende mensen of gemeenschappen die wij onderweg tegenkomen en die een verschil willen maken op het gebied van ontwikkeling en armoedebestrijding in hun omgeving.

Van voeding en gezondheidswetenschappen naar landbouw naar toerisme: het lijken omzwervingen. Maar naar mijn mening ligt de basis van gezondheid in land als Ghana in armoedebestrijding. Zodra men meer te besteden heeft zorgt men beter voor zichzelf en voor zijn gezin. Eerlijke handel, creëren van werk en het verschaffen van basisvoorzieningen zijn essentieel en het geeft voldoening een manier gecreëerd te hebben waarop wij op onze eigen manier daaraan kunnen bijdragen.”

Cindy Noordermeer,
maart 2011.

Algemeen Nut Beogende Instelling