Stepping Stones for Africa on InstagramStepping Stones for Africa on Facebook

Anansi project for cultural and artistic exchange, and sustainable development

De Vome Methodist Junior High School – de school waar we de schoollatrine bouwen – onderhoudt een internationale relatie met middelbare scholen in Europa en Amerika, zoals het Metropolitan Community College in Omaha, USA en de Polesworth International Language College, Tamworth, UK. Een derde in de rij is College George Sand, een middelbare school in La Motte Servolex, in de Franse Alpen.

The Association of International Sections at George Sand (ASIGS) lanceerde, in samenwerking met Stepping Stones for Africa en Jolinaiko Eco Tours, het ‘Anansi project’ in 2010. Het Anansi project, genoemd naar een Ghanees sprookjesfiguur, de spin Anansi, is gericht op een culturele en artistieke uitwisseling tussen beide scholen. Een bijdrage leveren aan de duurzame ontwikkeling van de school is een belangrijk uitgangspunt.

Het project sluit aan bij de visie van College George Sand dat goed onderwijs dient bij te dragen aan de ontwikkeling van verantwoordelijke en internationaal betrokken burgers. Om dat te bereiken dienen scholieren zoveel mogelijk blootgesteld te worden aan andere culturen en leefwijzen, en actief betrokken te worden bij ontwikkelingsprojecten.

Het Anansi project onderstreept uitwisseling, aangezien de Ghanese scholieren net zoveel, of misschien wel meer dan de Franse scholieren, baat hebben bij het vergroten van hun internationale referentiekader.

Onderdeel 1: Schoolprogramma 2010/2011

Onder de naam ‘African Objectives’ worden in Frankrijk lesprogramma’s en workshops aangeboden over culturele diversiteit en identiteit, geografie van West-Afrika, de geschiedenis van de slavenhandel, en de invloed van de diaspora op muziek en literatuur. Er zijn dansworkshops met Afrikaanse dansers zoals Joseph Aka en Brahim Sanogo, ter voorbereiding van een dans show. Een ‘Solidariteitsweek’ en een kerstmarkt worden georganiseerd, gericht op het inzamelen van financiële middelen voor humanitaire projecten, zoals de bouw van de schoollatrine in Vome en het beschikbaar stellen van schoolboeken. Er is een briefwisseling tussen beide scholen gestart, en een lesprogramma ontwikkeld over Frankrijk en Europa voor de Vome Methodist School.

De gezamenlijke reis door Ghana in oktober 2011

Het neusje van de zalm van de uitwisseling is een reis door Ghana in oktober 2011. Een groep van 16 Franse scholieren, van ca. 14 jaar oud, en 7 volwassenen (leraren en een Togolese choreograaf) zullen een aantal dagen op de Vome Methodist School verblijven. Daarna zal de groep, samen met een evengroot aantal Ghanese scholieren en leraren, Ghana gaan ontdekken.

Deze 8-daagse reis leidt van Vome naar de hoogste berg, Mount Afadja, in het noorden van de Volta Regio, naar de zee en forten in Cape Coast en Elmina, en naar de bruisende hoofdstad Accra. Het ultieme streven is het afsluiten van de reis met een gezamenlijk dansoptreden in het Nationale Theater in Accra.

De reis wordt georganiseerd door Jolinaiko Eco Tours, bijgestaan door de Franse en Ghanese schoolbesturen. Sponsoring is afkomstig van overheidsinstellingen en goede doelenstichtingen in Frankrijk. Stepping Stones for Africa speelt een rol in het humanitaire aspect van het Anansi project.

Kosten en sponsors

De totale kosten van de verschillende onderdelen van het Anansi project bedragen: € 30.740,-

  1. Donatie voor bouw school latrine: € 750,- (gedekt).
  2. Donatie lesmateriaal, schoolboeken: € 540,- (gedekt).
  3. Reis 48 personen (24 Ghanezen en 24 Fransen): € 12.000,- (gedeeltelijk gedekt).
  4. Tickets Franse scholieren: € 700,- (totaal € 16.800, gedekt door ouders).
  5. Toekomst: sponsoring Ghanese scholieren (3de trimester 2011/2012): € 65 per kind/10 kinderen.

Onderdeel 1 en 2 zijn gedekt via inkomsten van de Solidariteitsweek, kerstmarkt en individuele bijdragen. Dit geld is overgemaakt aan Stepping Stones for Africa.

Onderdeel 3 is deels gefinancierd door Franse overheidinstellingen en organisaties zoals de Rotary and Lion’s Club in Frankrijk.

Onderdeel 4 spreekt voor zich.

Over onderdeel 5 is nog geen informatie beschikbaar.

Algemeen Nut Beogende Instelling