Stepping Stones for Africa on InstagramStepping Stones for Africa on Facebook

Infrastructuur voor toerisme in Atsiekpoe

Als onderdeel van ons community development project – zijn wij gestart met het lokale toerisme initiatief in Atsiekpoe. Procedures voor ontvangst van toeristen, het organiseren en betalen van excursies, en het bijhouden van de contributies voor het community fonds zijn in samenwerking met Jolinaiko Eco Tours opgesteld.

Tot voor kort kwamen alle toeristen via Jolinaiko Eco Tours, maar sinds de publicatie van Atsiekpoe als ‘community-based’ ecotoeristische reisbestemming in de reisgids Ervaar Ghana, hebben een klein aantal avontuurlijke toeristen Atsiekpoe zelf weten te vinden.

Al heel wat toeristen hebben Atsiekpoe inmiddels bezocht. Dit heeft geleid tot een significante bijdrage aan het community fonds.

De ervaringen van deze toeristen bewijzen dat het toerisme initiatief in Atsiekpoe potentie heeft, en dat de tijd rijp is om de deuren open te stellen voor toeristen onafhankelijk van Jolinaiko Eco Tours. Om zich te kunnen profileren als officiële ‘community-based tourism destination’ dient de (infra)structuur van het project verbeterd te worden. Stepping Stones for Africa begeleidt, in samenwerking met Jolinaiko Eco Tours, de bewoners van Atsiekpoe in dit proces.

Deze infrastructuur houdt het volgende in:

  • Officiële introductie van het initiatief en eventueel registratie bij overheidsinstellingen zoals de North-Tongu District Assembly and Regional Ministry of Tourism.
  • De bouw van een ‘community tourism office’, een gebouw dat dienst doet als receptie, winkeltje met lokaal gemaakte souvenirs en het Atsiekpoe historisch-cultureel museum.
  • De bouw van een ‘summerhut’; een overkapt terras aan de rivieroever. Hier kunnen toeristen ontspannen en uitrusten, wachten op de boot, genieten van de schaduw of schuilen voor de regen. Maar denk ook aan een geschikte workshops zoals drummen en voorstellingen van de ‘storyteller’. Deze bouw gaat gepaard met de constructie van eenvoudige keuken zodat men kan genieten van een lokale maaltijd of een drankje.
  • De bouw van een kano om veilige overtocht en aanvullende excursies op het water te kunnen realiseren.
  • Twee picknicktafels, een simpele latrine en wasgelegenheid voor voor de hand liggend comfort.

Een bedrag van €2500,- (gedoneerd door het Nederlandse magazine Happinez) is beschikbaar gesteld.

De kano is grotendeels gefinancierd door de donatie van de reisgids Ervaar Ghana.

Lees de nieuwsberichten over de voortgang van deze afzonderlijke onderdelen.

Algemeen Nut Beogende Instelling