Stepping Stones for Africa on InstagramStepping Stones for Africa on Facebook

Community Development Davedi, Togo

Isaac AziawooHet gezicht achter ons project in Davedi is Isaac Aziawoo. Isaac is geboren en getogen in het plaatsje Davedi vlakbij de Togolese hoofdstad Lome. Vijf jaar geleden is hij in Accra gaan wonen en studeren en, na het afronden van zijn toerisme opleiding, reizen gaan begeleiden voor Jolinaiko Eco Tours, met succes.

Momenteel is Isaac bijna fulltime bij Jolinaiko Eco Tours betrokken, voor het begeleiden van reizen door Ghana, Togo, Benin en Burkina Faso, of voor het coördineren van initiatieven in Atsiekpoe. Isaac is hardwerkend, toegewijd en idealistisch. Als jongste uit een gezin met 10 kinderen heeft hij het ver gebracht. Een video van Isaac die zich voorstelt als tourguide, is te zien op Youtube.

Isaac’s dorp Davedi

Isaac’s geboortedorp is Davedi, een uitgestrekt dorp, op 60 km afstand van de Togolese hoofdstad Lome. Togo is een land waar de levensstandaard relatief laag is. Het kweken van ananassen, palmolie, en het brouwen van lokale gin zijn de voornaamste activiteiten in Davedi, de voorzieningen zijn beperkt.

Nadat Isaac een bezoek aan het dorp als excursie aan toeristen had aangeboden, heeft Jolinaiko het opgenomen in haar reisprogramma’s. Het dorp is, net als Atsiekpoe, een puur Afrikaans dorp en daardoor zo speciaal. Een dorp waar veel rust vanuit gaat, ondanks het aantal krioelende kinderen. Het voelt alsof de geluiden gedempt worden door een rode sluier die over het dorp is gedrapeerd, een sluier van rode aarde en stof, rode palmnoten, palmolie en palmpulp:

De lokale palmolie industrie is een bezienswaardigheid. Voor zonsopgang worden in een grote kuil, die is afgezet met kleine keien, palmnoten door mannenvoeten geplet, waarna de vrouwen met houten stokken de olie uit de palmpulp persen…iedere dag opnieuw. Interessant is het voodoo geloof dat sterk leeft onder de bevolking. Davedi is een uitgelezen plek om met deze, voor velen een onbekende geloofsovertuiging, kennis te maken. Dat gebeurt via een ontmoeting met de voodoo priester, het bijwonen van een ceremonie en kennismaking met de verschillende manieren waarop talrijke goden worden geëerd.

Het project in Davedi

Isaac’s enthousiasme en gedrevenheid was aanstekelijk voor de Nederlandse familie Van de Ven, waarmee Isaac in juli 2009 een reis heeft ondernomen. Geïnspireerd door Isaac’s trots op de Afrikaanse cultuur, zijn toewijding bij te dragen aan de ontwikkeling van onder andere zijn dorp, heeft de familie Isaac besloten jaarlijks, via Stepping Stones for Africa, een bedrag van €500 te schenken voor een concreet project in Davedi.

Na dit aanbod hebben er vele gesprekken plaats gevonden met Isaac en Jolinaiko, e-mail wisselingen tussen de familie en Cindy, en uiteindelijk heeft Isaac besloten zich in eerste instantie te richten op een eenvoudig, en lokaal te runnen, gastenverblijf in het dorp. Kleinschalig eco-toerisme werkt namelijk als een katalysator voor groter projecten in de toekomst.

Zodra mensen redelijk comfortabel in Davedi kunnen verblijven zullen er via Jolinaiko Eco Tours meer toeristen komen, en ontstaat er een groter ‘exposure level’ voor toekomstige initiatieven, los van de activiteiten en werkzaamheden die direct voortkomen uit het ontvangen van toeristen. Voor Isaac is het een stap verder. Hij deelt zijn ambitie met Apollo, de oprichter van Jolinaiko Eco Tours, om via toerisme bij te dragen aan de ontwikkeling op het platteland, hij is trots op zijn land en cultuur en wil deze trots. Dit project is een Stepping Stone voor Isaac en voor Davedi, in een land als Togo waar de gemiddelde levensstandaard nog veel lager ligt dan in Ghana.

Op dit moment staat het project nog in zijn kinderschoenen. Er worden nu tekeningen gemaakt van het gastenverblijf, en een kostenberekening gemaakt, zodat men na het regenseizoen met de bouw kan beginnen.

Via nieuwsberichten zullen we belangstellenden op deze site op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

Algemeen Nut Beogende Instelling