Stepping Stones for Africa on InstagramStepping Stones for Africa on Facebook

Update Liati Wote plastic recycling project en de Green Hub, maart 2022

Dit is een update van Rob Handgraaf (bestuurslid SSFA) en Jacqueline Aarnts.

De Green Hub in Liate Wote, GhanaTwee jaar geleden verlieten we Ghana in goede hoop en met veel ideeën over het maken van tassen van plastic afval. Gideon Dodea had z’n eerste producten van plastic waterzakjes gemaakt en hij was van plan anderen in het dorp deze techniek te leren. Helaas gooide Covid roet in het eten en kwam de productie van gerecyclede producten in Liati Wote tot een volledige stop.

Maar, dromen over Liati Wote als schoonste dorp van Ghana ging wel gewoon door! En er werd actie ondernomen; er werden afvalbakken neergezet in het dorp en langs de wandelpaden naar de berg en de waterval. Het plastic afval werd verzameld en opgeslagen en de schoolkinderen werd geleerd over het opruimen van plastic. Op dit moment is het dorp klaar voor de volgende, zeer belangrijke stap: een bezoekerscentrum dat in het teken staat van hergebruik van plastic afval.

De Green Hub

De Franse ambassade in Ghana heeft een programma genaamd PISCCA voor hulporganisaties in Ghana en Stepping Stones for Africa heeft bij hen een donatie aangevraagd. In juni 2021 is de aanvraag goedgekeurd en SSFA heeft geld ontvangen voor de bouw van een zogenaamde Green Hub. De Green Hub wordt een multifunctionele plek voor het verzamelen van plastic afval, de opslag van plastic afval, de productie van gerecyclede spullen, de verkoop van deze gerecyclede producten en het creëren van bewustzijn over plastic afval en andere milieuproblemen.

De Green Hub bestaat uit verschillende gebouwen.

Muurschildering Green HubMuurschildering Green Hub

Eén van de eerste gebouwen, die hopelijk eind maart 2022 af zal zijn, is het winkeltje voor de verkoop van gerecyclede producten, lokale kunst enz. Het hergebruik van afval is ook geïntegreerd in de bouw; zo worden in bepaalde delen van de muren gebruikte plastic water flessen, gevuld met zand, gebruikt.

De showroom / shopDe showroom / shop.

Het tweede gebouw, dat ook bijna af is, bevindt zich achter het winkeltje en zal gebruikt worden voor de opslag van plastic afval, het wassen van het plastic en het produceren van producten. In deze werkplaats zullen naaimachines, strijkijzers (voor het samensmelten van plastic), gereedschappen en alles wat er nog meer nodig is, aanwezig zijn.

De workshopDe workshop.

Het derde gebouw, dat wat groter is dan de andere twee, zal het bewustwordingscentrum worden, waar tentoonstellingen, informatieborden enz. de bezoekers zal informeren over het plastic recycling project en andere milieukwesties. Deze ruimte zal ook gebruikt worden voor bewustwordings bijeenkomsten en trainingen voor verschillende groepen in het dorp.

In het awareness centerIn het awareness center.

De hele Green Hub en het management van de Hub zal in handen zijn van de inwoners van het dorp. SSFA en andere partners zullen, waar nodig, hulp en support geven, vooral gedurende de eerste paar jaar.

Eén van de initiatieven van SSFA was een tweedaagse informatie bijeenkomst/ training over plastic recycling technieken, in februari 2022.


Korte videoimpressie van de naaitraining.

Training samensmelten plastic watersachetsTraining samensmelten plastic watersachets.

Training naaienTraining naaien.

Training naaienTraining naaien.

Training tas gemaakt van plastic en textielTraining tas gemaakt van plastic en textiel.

Training gebruik gesmolten flessendoppenTraining gebruik gesmolten flessendoppen.

Training onderzetters gemaakt van gesmolten flessendoppenTraining onderzetters gemaakt van gesmolten flessendoppen.

Jongere deelnemers aan de trainingJongere deelnemers aan de training.

Op weg naar huis na een trainingsdagOp weg naar huis na een trainingsdag.

Eind 2021 is de bouw van de Green Hub begonnen en op dit moment zijn de eerste gebouwen al bijna klaar voor gebruik. Helaas loopt SSFA tegen een onverwachte uitdaging aan: de hoge inflatie van bouwmaterialen in de afgelopen maanden zorgt voor een financiële tegenvaller en hierdoor vallen de bouwkosten hoger uit dan berekend toen de donatie werd aangevraagd. Op dit moment moeten er prioriteiten gesteld worden en er moet snel begonnen worden met de productie en verkoop van gerecyclede producten, om een eerste inkomen te genereren.

SSFA heeft veel werk en moeite in dit plastic recycling avontuur gestoken en we zijn er allemaal van overtuigd dat het een groot succes gaat worden. Voor ons twee was het geweldig om weer in Liati Wote te zijn, om alle mensen die aan het project meewerken te zien en te spreken en om de ontwikkelingen met eigen ogen te kunnen zien. Er zijn zoveel mogelijkheden en kansen om dit unieke initiatief te laten slagen, dat we nu al uitkijken naar ons volgende bezoek, hopelijk volgend jaar.

Enthousiasme na de trainingsdagenEnthousiasme na de trainingsdagen.

Onze fundraising website

Onze partners

Our partner Jolinaiko Eco Tours - Travel and Tours through Ghana Togo Benin

Ontvang onze nieuwsbrief

Algemeen Nut Beogende Instelling